Arıcılıkta kış sezonu başlangıcı

Arıcılıkta kış sezonu sonbahar aylarından başlar. Kovanlar Ekim ayından itibaren kışlama alanlarına taşınırlar. Çeşitli arı hastalık ve zararlıları ile mücadele adına gerekli önlemler bu safhada alınmalıdır.  Ayrıca yazın son zamanlarından itibaren bal hasadı da bu dönemde bitirilir. Boş petekler büyük mum güvesine karşı gerekli işlemler yapılarak saklanmalıdır.

Kovan mevcudu arıların genç ve kalabalık olması kovanın iyi bir kış dönemi geçirmesinde etkilidir. Kışa girmeden teşvik şurubu uygulaması ile ana arının yumurtlamasını teşvik etmeniz önerilir. Bu kovanlardaki ana arının genç olması da kış kaybı ihtimalini azaltacaktır.

Kovanların içleri kontrol edilerek boş çerçeveler alınmalı, arı mevcudu sıkıştırılmalı ve uçuş delikleri daraltılmalıdır. Kovan içleri kontrol edilirken ana arı, işçi arı, yavru ve kışlık bal stoku gözden geçirilmelidir. Ana arısı olmayan koloniler analı koloniler ile birleştirilmelidir. 8-9 çerçevesi arıyla dolu olan bir kovana 13-14 kg balı kış yiyeceği olarak bırakmak uygun olacaktır.

Bu dönemde arıların yavru yetiştirmeye başlayabilmeleri için kış yiyeceği olarak bırakılan çerçevelerde polen olmasına özen gösterilmelidir.

Kışa hazırlanan kovanlarda hastalık ve zararlılarla etkin ve sağlıklı mücadele edebilmek için ruhsatlı ilaçlar kullanılmalıdır. Arıcılıkla ilgili zirai birimler (devlet veya özel) ile de irtibatta kalınması, bölgedeki gelişmelerden haberdar olunması da önemlidir.

Kovanlar kış şartları nedeniyle, nem ve sudan korunmak için yerden  bir miktar yükseltilmelidir. Arılar, kontroller sağlandıktan, önlemler alındıktan ve kışlık yiyecek stokları bırakıldıktan sonra kışlık alanlarında rahatsız edilmeden muhafaza edilmelidir. Kışlatma yeri seçiminde kuzeyi kapalı, ses ve gürültüden uzak, rüzgar olmayan, su ve nem tutmayan yerler özenle tercih edilmelidir.

Kışlatma alanının evcil veya yabani hayvanların giremeyeceği alanlar olması da arıların rahatsız edilmemesi için ve olası kayıpları önlemek adına önemlidir. Mümkünse kış döneminde çevresinde veya girişinde çit ve benzeri fiziki engeller bulunan alanlar seçilmelidir.

Arıcılıkla ilgili bu yazımız yalnızca ön bilgi niteliğinde olup, yapacağınız çalışmalarda sorumluluk bilinci ile profesyonel yardım almanızı öneririz.

Kış sezonu hakkında devam yazımız gelecek..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir